Friday, June 19, 2015

Zeroteenth Birthday Book Quiz, Part 3!

The third, and final, part of our quiz!  Scroll down for the answers.  Part 1 can be found here and Part 2 can be found here.

1.       Which of the following is an epistolary novel?

a.       Where the Mountain Meets the Moon
b.      Heidi
c.       Daddy Long-Legs
d.      In the Year of the Boar and Jackie Robinson

2.       In Sisters, Raina is afraid of:

a.       Snakes
b.      Spiders
c.       Cockroaches
d.      Dogs

3.       In Half Magic, the children must hold what when they make their wish?

a.       A magic wand
b.      A coin
c.       A letter
d.      A key

4.       In The Mixed-Up Files of Mrs. Basil E. Frankweiler, Jamie cheats at which card game?

a.       Poker
b.      Crazy Eights
c.       War
d.      Spit

5.       In The Pain and the Great One, both children think:

a.       The other is keeping a secret from him/her
b.      Their parents love the other one best
c.       The other is smarter than him/her
d.      The other is actually adopted

6.       Eloise lives in which New York hotel?

a.       The Plaza
b.      The Waldorf Astoria
c.       The Soho Grand
d.      The Chelsea Hotel

7.       Little Women is set during which war?

a.       The Revolutionary War
b.      The War of 1812
c.       The Civil War
d.      The Spanish-American War

8.       The last book in the Anne of Green Gables series AND the 4th and 5th books of the All-of-a- Kind Family series take place during which war?

a.       World War I
b.      The Vietnam War
c.       The Korean War
d.      World War II

9.        In which TWO books, is someone cured of paralysis and can walk again?

a.       The Secret Garden and A Little Princess
b.      Heidi and The Secret Garden
c.       Rebecca of Sunnybrook Farm and A Little Princess
d.      Rebecca of Sunnybrook Farm and Heidi

10.   In The Mixed-Up Files of Mrs. Basil E. Frankweiler, Claudia and Jamie try to figure out the    provenance of what kind of artwork?

a.       A sculpture
b.      A painting
c.       A photograph

d.      A collage

Bonus question: What book does the word "zeroteen" come from?

a. Ramona's World
b. Anastasia, Ask Your Analyst
c. Completely Clementine
d. Smile

Answers:  1. c, 2. a, 3. b, 4.c, 5, b, 6. a, 7. c, 8. a, 9. b, 10. a
Bonus: a.

How did you do?

Wednesday, June 17, 2015

Zeroteenth Birthday Book Quiz! (Part 2)

And here is part 2... Scroll to the bottom for the answers.  Part 1 can be found here, and part 3 here.

Birthday girl with one of her birthday books

1.       Where does Frances run away to in A Baby Sister for Frances?

a.       Under the sink
b.      Under the table
c.       The backyard
d.      The hall closet

2.       What category of names does Clementine call her brother?

a.       Fruit names
b.      Flower names
c.       Descriptive names (e.g. Patience, Charity)
d.      Vegetable names

3.       Back in China, Shirley Temple Wong was known as:

a.       Rascal
b.      Bandit
c.       Smuggler
d.      Wrangler

4.       Which of the following is a girl?

a.       Sal in When You Reach Me
b.      George in Nancy Drew
c.       Georges in Liar and Spy
d.      Laurie in Little Women

5.       Which of the following children do NOT cut or dye their own or someone else’s hair?

a.       Anastasia Krupnik
b.      Elisa and Russell Michaels
c.       Betsy, Tacy, and Tib
d.      Anne of Green Gables

6.       In Breathing Room, the main character is ill with:

a.       Pneumonia
b.      Bronchitis
c.       Whooping cough
d.      Tuberculosis

7.       In Out of My Mind, the main character can’t speak because:

a.       She has cerebral palsy
b.      She was hit by lightening
c.       She is deaf and only communicates in sign language
d.      She doesn’t want to

8.       In Tales of a Fourth Grade Nothing, Fudge swallows:

a.       A goldfish
b.      A quarter
c.       A turtle
d.      Dog food
9.       Sheila Tubman is NOT afraid of:

a.       Dogs
b.      Lightning
c.       Swimming
d.      Heights

10.   In The Secret Garden, Mary moves to England from:

a.       Australia
b.      India
c.       Canada
d.      South Africa

Answers: 1. b, 2. d, 3. b, 4. b, 5. a, 6. d, 7. a, 8. c, 9. d, 10. b.

Monday, June 15, 2015

Zeroteenth Birthday Book Quiz! (Part 1)

For my daughter's zeroteenth (aka 10th) birthday party, I put together a 30-question book trivia quiz for her book-loving friends.  The kids did really well - I think the questions were too easy!  Since I was unable to figure out how to make one of those fancy buzzfeed-type quizzes, I went the old-fashioned route.  Scroll all the way to the bottom for the answers.  30 questions are a lot, so I'll post them in 3 installments of 10 each.  Part 2 can be found here and Part 3 can be found here.  Good luck!

Birthday balloon bouquet

1.        In All-of-A-Kind Family, which girl refuses to eat her soup?

a.       Gertie
b.      Sarah
c.       Henny
d.      Charlotte

2.       In the Ramona books, what game that Henry and Beezus like to play does Ramona
  always ruin?

a.       Chess
b.      Checkers
c.       Tiddlywinks
d.      Twister

3.       In Where the Wild Things Are, the Wild Things have:

a.       A fancy ball
b.      A board game competition
c.       A wild rumpus
d.      A dance party

4.       In the Little House on the Prairie books, Mary becomes:

a.       Blind
b.      Deaf
c.       Mute
d.      Paralyzed

5.       In Anne of Green Gables, when Anne is upset she says she is:

a.       Feeling blue
b.      Down in the dumps
c.       Sadder than a soggy potato chip
d.      In the depths of despair

6.       A frindle is really a:

a.       Pencil
b.      Piece of chalk
c.       Pen
d.      Computer

7.       In When You Reach Me, what game show does Miranda’s mother compete on?

a.       The Price is Right
b.      Wheel of Fortune
c.       Jeopardy!
d.      The $20,000 Pyramid
8.       Which character accidentally mails dog poop instead of her mother’s artwork?

a.       Clementine
b.      Anastasia Krupnik
c.       Ramona Quimby
d.      Sheila Tubman

9.       In one of the All-of-a-Kind Family books, the girls go to the library and pick out which  

a.       Heidi
b.      Treasure Island
c.       Anne of Avonlea
d.      Rebecca of Sunnybrook Farm

10.   Which of these does Ramona NOT do?

a.      Take one bite out of each of the apples in the basement
b.      Bake her doll in her sister’s birthday cake
c.      Get paint on her hands and leave handprints all over her house
d.    Lock Henry's dog in the bathroom

Answers: 1. b, 2. b, 3. c, 4. a, 5. d, 6. c, 7. d, 8. b, 9. c, 10. d.

How did you do?

Thursday, June 11, 2015

The Answers Are...

So the answers to our "what do these books have in common?" contest are...

(drum roll.......):

Grades 1 and 2

Knuffle Bunny by Mo Willems

Dogger by Shirley Hughes

A Pocket for Corduroy by Don Freeman

These books are all about beloved stuffed animals which are LOST (and then found).

Grades 3-5

The Magic Half by Annie Barrows

When You Reach Me by Rebecca Stead                                             

Tom's Midnight Garden by Philippa Pearce

Half Magic by Edward Eager

Seven Stories Up by Laurel Snyder

These books all feature TIME TRAVEL.

Did you get it right?

Stay tuned for our next contest, the Zeroteenth Birthday Book Quiz!